Kde hledat a nakupovat letenky?

Na celém světě je více než 200 leteckých společností, které zprostředkovávají mezinárodní lety. V dnešní době, především v Evropě převažují low-cost firmy, jako Ryanair, WizzAir, Smartwing apod. které létají do různých destinací, snaží se nabídnout co nejnižší cenu a přilákat tak co nejvíce zákazníků. Jak ale zjistit, kterou z mnoha společností si pro své cesty vybrat, když je jich tak moc? V tomhle případě výborně fungují různé srovnávače a vyhledávače letenek.

cestování, dovolená

Nejdříve si představíme jeden z nejpřehlednějších webů, a to Kiwi.com. Jedná se o český startup, který vyhledá ty nejvýhodnější letenky za nejpříznivější cenu z mnoha letišť ve Vašem okolí. Jednoduše kliknete na mapu a zadáte na ni oblast, odkud byste rádi letěli. Může v ní být více letišť a Kiwi Vám ukáže všechny možnosti. Podobnou stránkou je také Skyscanner, který sice není český, ale funguje na stejném principu jako Kiwi. Vše vyhledá, nicméně není tak přehledný.

Pokud je Vám úplně jedno, kde strávíte dovolenou a prostě chcete jen někam ven, vyzkoušejte Azair.com, kde zadáte všechny letiště, odkud se chcete na svou cestu vydat, pak zadáte časový interval od kdy, do kdy a nakonec zaškrtnete, že já Vám jedno, kam poletíte. Můžete tak najít letenky opravdu za hubičku.

Většina těchto vyhledávačů Vám také nabídne, že letenku můžete zakoupit přímo na jejich webu. Občas je to dokonce lepší než přímo od poskytovatele. To záleží především na tom, jak často létáte, kam a s jakou společností. Pokud většinu svých cest podnikáte například s WizzAir po Evropě, jistě se Vám vyplatí nakupovat přímo u nich, nebo mít jejich věrnostní program (v případě, že cestujete alespoň třikrát do roka). Pokud naopak, jednu trasu letíte do Asie s Emirates a zpět s Quatarem, je výhodnější nakupovat třeba na Kiwi, nebo Skyscanneru. I tyto vyhledávače totiž nabízejí různé slevy pro věrné zákazníky.
křídlo, letoun

Pokud stále studujete, je dobré zjistit si, jestli některá společnost nenabízí slevy. Pokud jste třeba byli na Erasmu, nebo jste členem nevládní organizace ESN a máte ESN Card, tak v případě, že poletíte kamkoliv s Ryanair, dostanete 15% slevu na letenky a navíc odbavené zavazadlo zcela zdarma.